Historia

Sinuhe har sina rötter i 1930-talets Lahtis. Raili Valtari, som länge hade lett Oululainens caféverksamhet i Lahtis-området, beslöt öppna ett eget privat café. Grundtanken var ett modernt och internationellt café, det första i sitt slag i Lahtis. Med de här kriterierna i åtanke grundades Torikulma.

Då verksamheten utökades på 1950-talet behövdes nya lokaler. På Mariankatu öppnades ett nytt café som fick namnet Sinuhe, efter Mika Waltaris berömda bok. Sinuhe blev snabbt en populär mötesplats bland Lahtisborna. Hit kom man för att smaka på de nyaste delikatesserna, som värdinnan introducerade efter sina många resor i stora världen. Var annars skulle man ha installerat Finlands första el-dörrar om inte vid Sinuhe på Mariankatu.

1958 såldes Oululainen Oy, som varit i familjens ägo, till Fazer. Vid det här laget hade Sinuhe utvecklats till en stark och självständig enhet, vilket man ville att den skulle förbli. Den bästa lösningen verkade vara att starta egen bageriverksamhet.

Sinuhe-caféer fanns redan på flera ställen, på Rauhankatu fanns förutsättningar för den nya verksamheten och dit skaffade man de första bakugnarna.

Vid generationsskiftet på 1970-talet, då företaget överläts från mor till son, växte bageriverksamheten till nya dimensioner. I stadsdelen Niemi i Lahtis byggdes ett nytt bageri, där Sinuhe finns än idag. 2007 köpte Sinuhe Koivulan leipomo i Myllykoski och 2008 utvidgade Sinuhe verksamheten med ett bageri i Kouvola.

Nyckeln till Sinuhes framgång har alltid varit användningen av de bästa råvarorna och aktiv produktutveckling. Förutom smaken har färskheten alltid varit viktig för Sinuhe.